Cümlenin Ögeleri Örnekleri (Örnek Cümleler ve İnceleme)

Türkçe derslerinin en mühim kazanımlarından olan cümlenin ögeleri konusunu oldukca iyi bir halde kavramak sadece oldukca sayıda örnek üstünde araştırma yapmakla mümkün olmaktadır. Bundan dolayı sizlere bu başlık altında oldukca sayıda örnek cümleyi çözümleriyle beraber sunduk. Aşağıda yer edinen “Cümlenin Ögeleri Örnekleri“ni  detaylıca incelemeniz sizlere imtihan öncesinde büyük bir katkı elde edecektir.

NOT: Eğer mevzuyla ilgili data eksikliğiniz var ise lütfen ilkin “Cümlenin Ögeleri” başlıklı yazımıza göz atınız.

Cümlenin Ögeleri Örnek Cümleler

1) Türkçe dersinin en mühim mevzusu cümlenin ögeleriydi.

Çözüm:
Yüklem: Cümlenin ögeleridir.

Cümlenin ögeleri olan ne?: Türkçe dersinin en mühim mevzusu ⇒ Özne

2) Kaybettim kalbimi ben gene.

Çözüm:
Yüklem: Kaybettim

Kaybeden kim?: Ben ⇒ Özne
Neyi?: Kalbimi ⇒ Belirtili nesne
Iyi mi?: Gene ⇒ Zart tümleci

3) Ege bölgesi görkemli bir tabiat vakasına ev sahipliği yapmış oldu.

Çözüm:
Yüklem: Yapmış oldu

Meydana getiren kim?: Ege bölgesi ⇒ Özne
Ne yapmış oldu?: Ev sahiliği ⇒ Belirtisiz nesne
Neye yapmış oldu?: Görkemli bir tabiat vakasına ⇒ Dolaylı tümleç

4) Kırık dökük şu kalbimde sebebimsin.

Çözüm:
Yüklem: Sebebimsin

Sebebi olan kim?: Sen ⇒ (Gizli saklı) Özne
Nerede sebebimsin?: Kırık dökük şu kalbimde ⇒ Dolaylı tümleç

5) Bazıları entari üzerine kürk giymeyi daha oldukca severlerdi.

Çözüm:
Yüklem: Severlerdi

Sevenler kim?: Bazıları ⇒ Özne
Neyi severlerdi?: Entari üzerine kürk giymeyi ⇒ Belirtili nesne
Ne kadar severlerdi?: Daha oldukca ⇒ Zarf tümleci

6) Karanlık yerde insan korkmaz mıydı?

Çözüm:
Yüklem: Korkmaz mıydı?

Kim?: İnsan ⇒ Özne
Nerede?: Karanlık yerde ⇒ Dolaylı tümleç

7) Bu olanlardan sonrasında ona inanmak mümkün değildi. 

Çözüm:
Yüklem: Mümkün değildi?

Mümkün olmayan ne?: Ona inanmak  ⇒ Özne
Ne süre?: Bu olanlardan sonrasında ⇒ Zarf tümleci

8) İşsiz geçirdiği her gün birazcık daha karamsar oldu.

Çözüm:
Yüklem: Karamsar oldu?

Karamsar olan kim?: O ⇒ (Gizli saklı) Özne
Ne süre?: İşsiz geçirdiği her gün ⇒ Zarf tümleci
Ne kadar?: Birazcık daha ⇒ Zarf tümleci

9) Her tarih eseri, direkt doğruya yada dolaylı olarak yazarın yaşam tecrübesine bağlıdır.

Çözüm:
Yüklem: Bağlıdır

Bağlı olan ne?: Her tarih eseri ⇒ Özne
Neye bağlıdır?: Yazarın yaşam tecrübesine ⇒ Dolaylı tümleç
Iyi mi bağlıdır?: Direkt doğruya yada dolaylı olarak ⇒ Zarf tümleci

10) Burada hepimiz kendi gönlünden olmasıyla birlikte bu tabiatın içinden gelen bir şiiri dinler.

Çözüm:
Yüklem: Dinler

Kim dinler?: Hepimiz ⇒ Özne
Nerede dinler?: Burada ⇒ Dolaylı tümleç
Neyi dinler?: Kendi gönlünden olmasıyla birlikte bu tabiatın içinden gelen bir şiiri ⇒ Belirtili nesne

11) Oturup saatlerce kitap okumayı oldukca seviyordu.

Çözüm:
Yüklem: Seviyordu

Seven kim?: O ⇒ (Gizli saklı) Özne
Neyi seviyordu?: Oturup saatlerce kitap okumayı ⇒ Belirtili nesne
Ne kadar seviyordu?: Fazlaca ⇒ Zarf tümleci

12) Sayısız nebat türünün bulunmuş olduğu bu ulusal parkı geçen senenin ortasında meşhur sanatçılar ziyaret ettiler.

Çözüm:
Yüklem: Ziyaret ettiler.

Kim ziyaret etti?: Meşhur sanatçılar ⇒ Özne
Ne süre?: Geçen senenin ortasında ⇒ Zarf tümleci
Neyi?: Sayısız nebat türünün bulunmuş olduğu bu ulusal parkı ⇒ Belirtili nesne

13) Sınıflar hafta sonu oldukça güzel bir halde süslendi.

Çözüm:
Yüklem: Süslendi

Süslenen ne?: Sınıflar ⇒ Sözde özne
Ne süre?: Hafta sonu ⇒ Zarf tümleci
Iyi mi süsleni?: Oldukça güzel bir halde ⇒ Zarf tümleci

14) Fazlaca geçmeden odaya çevredeki komşular dolmaya başladı.

Çözüm:
Yüklem: Başladı

Süregelen kim: Çevredeki komşular ⇒ Özne
Ne süre?: Fazlaca geçmeden ⇒ Zarf tümleci
Neye başladı?: Dolmaya ⇒ Dolaylı tümleç
Nereye?: Odaya ⇒ Dolaylı tümleç

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir